Manden bag webkirkens hjemmeside

Bo Dudek, du er manden bagved Webkirkes hjemmeside. Vi ved at du ikke er en typisk programmør der sidder på et loft med din Cola. Hvordan er det egentlig du arbejder?

Jeg har arbejdet med web i mere end 20 år. De første mange år var det et typisk kontorarbejde, hvor jeg mødte ind fra 8 til 16. Senere flyttede jeg til udlandet, og arbejdede fra et hjemmekontor i mange år, men for 6 år siden tog min kone og jeg den beslutning, at livet skulle være anderledes. Vi solgte alle vores ejendele og flyttede ind i en camper på ubestemt tid. De første mange år rejste vi Europa tyndt, men for 1.5 år siden sendte vi camperen til Sydamerika, hvor vi rejser i disse år. Dette medfører, at jeg arbejder fra camperen hver dag.

Efternavnet “Dudek” virker ikke som noget fra Kolding. Hvad er egentlig baggrunden for dette?

Nej, det er sådan lidt mere udenlandsk end dansk! Mine forfædre var såkaldte roe-polakkere / roe-piger, der entrerede på Lolland-Falster i starten af 1900-tallet for at hjælpe til i Danmark på sukkerroe markerne. Mange blev dansk gift, og deraf stammer en del af min familie og dermed mit efternavn – Dudek. Det er godt og solidt polsk, men i Danmark er der vist kun knap 100, der i dag bærer efternavnet.

Vi forstår, at du i øjeblikket arbejder fra et mobilt hjem i forskellige dele af verden. Hvordan fungerer det i praksis? Og hvilke udfordringer møder du?

For mange år siden ville en af udfordringerne bestemt have været internetforbindelsen. Inden for Europas grænser er 4G / 5G stærkt næsten alle steder, men uden for Europa kniber det. Vores satellit-baserede internet forbindelse sikrer os i dag super hurtigt internet alle steder – midt i skoven, ude i ørkenen eller på toppen af et bjerg. Der er ingen forskel. De største reelle udfordringer i arbejdslivet er tidszoner. Når vi kører fra land til land skifter tidszoner af og til på grund af længde grader men også f.eks. fordi nogle lande ikke understøtter sommertid/vintertid skiftet, mens andre lande stadig gør. Telefoni er intet problem længere, da altid kører over internet og computere, så der er faktisk ikke nogle reelle udfordringer. Men samtidig forsøger jeg jo heller ikke at gemme mig og lade sig om, at jeg sidder på en smart kontor med skjorte på. Jeg gør egentlig lidt ud af at tage kunderne med på vores rejse.

Din hverdag er uden tvivl noget, mange drømmer om. Har du nogle råd til, hvordan man kan bryde med den traditionelle livsstil og rejse ud i verden?

Jeg tror, at det at rejse gør noget godt for sindet. Det gør noget godt at forstå, at virkeligheden kan være ganske anderledes, end det vi tror, og end dét medierne fortæller os. Vi har som familie fået en anden holdning til det materielle med årene. Jeg plejer at sige til folk, vi møder, at materielle goder som fjernsyn, telefoner, biler og store huse er ting, der fylder i rygsækken. Noget, som vejer godt til. Og jo mere rygsækken vejer, jo sværere er det at ændre retning. Jo sværere er det at reagere på impulser. Hvis rygsækken derimod er let, så virker det mere overkommeligt at prøve pludselige idéer. Så er det lettere at komme ud og møde nye steder, nye mennesker og nye meninger. Så mit bedste råd er nok at minimere de ting i hverdagen, som vi omgiver os med, for at give mere plads mentalt og økonomisk til at komme ud og få lidt perspektiv på livet. En bonus er så også, at jo mindre vi omgiver os med, jo mindre skal der til for at vi føler os hjemme. Og i dét sekund i føler os hjemme, så er vi mere villige til at lytte og være åbne. Det er vist sådan win/win på smart-dansk 🙂

Det lyder spændende, Bo! Rigtig god tur videre – og husk endelig at have lappegrej med til din camper. Jeg tænker, at Dansk Autohjælp nok kan være lidt svær at få fat i, der hvor du befinder dig:-)